Ültessünk szárazságtűrő növényeket!

Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy lássuk, a környezetünkben lévő növények egy része sárgul, mert szomjazik egy kis csapadékra az aszállyal kísért hőségben. Szeretnénk ezért – a víz takarékos használata mellett – a helynek megfelelő, szárazságot toleráló növények kiválasztására is felhívni a figyelmet. Sokan szeretik például a gondosan nyírt, zöldellő gyep látványát, amely valóban egyféle rendet, rendezettséget kölcsönöz a kertnek. Ezen felül viszont nem tudunk túl sok előnyéről beszélni, mivel állandó öntözést, gondozást igényel, így nem önfenntartó, tehát nem környezettudatos. Ha természetközeli, kevés gondozást igénylő, vadregényes kertet szeretnél, akkor gyep helyett méhlegelő magkeveréket szórhatsz tavasszal a kertbe. Ugyanúgy, mint a természetben, ez nem igényel külön öntözést, gyönyörű látványt nyújt tavasszal, rengeteg rovarnak (köztük a veszélyeztetett és rendkívül fontos méheknek!) ad élelmet, búvóhelyet, és kaszálni is csupán kétszer kell egy évben. 

                

Ha kevésbé vadregényes, gondosan megtervezett, de mégis természetközeli kertet szeretnél, szerencsére arra is van megoldás. A növények helyes társítása nélkülözhetetlen a jól összeválogatott növénycsoportok kiültetésénél, hiszen tudni kell, hogy melyik növény melyik másik növény társaságában érzi jól magát, függetlenül a víz- és talajigényeiktől. Szárazságtűrő növénynek sok esetben választhatunk honos fajokat, de esetenként más vidékekről származókat is. Érdemes még tudni, hogy a szárazságtűrő fákhoz is kell némi türelem, mert lassabban nőnek, de szívósabbak, mint vízkedvelő társaik. 

Szerencse, hogy ma már egyre nagyobb tudásunk van a növények helyes társításáról. Ha szeretnél segítséget kérni Planting Designer-ünktől, Fülöp-Pocsai Bertától és a Kerekerdő csapatától, örömmel állunk a rendelkezésedre kerttervezésben és kertépítésben is.