Őszi teendők a kertben

Az ősz beköszöntével lassan vége a növények vegetációs időszakának, de ez nem azt jelenti, hogy jövő tavaszig nincs több teendőnk a kertben. Sőt! Amellett, hogy a következő évre készülünk, számos dolgot tehetünk, hogy az őszi hónapokban is barátságos legyen a kertünk, ráadásul az ott lakó élőlényeknek is kedvezhetünk. 

Ha a nyár elszaladt a rengeteg szabadtéri programmal, itt az ideje, hogy lassíts, és szánj egy kis időt a környezetedre!

 

Tereprendezés, talajjavítás

Ha egyenetlen, gazos és átjárhatatlan a kerted (vagy egy része), érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen megoldások vannak. A tereprendezés nem pusztán esztétikailag és a kert hasznos  területeinek növeléséhez fontos, hanem megfelelő tápanyag hozzáadásával a talaj lazítása  jelentős minőség javulást is eredményez, ami elengedhetetlen a későbbi növénykiültetésekhez. Ha nagyobb szintkülönbségek is vannak a kertben, akkor érdemes lehet megtartani őket, és kőből vagy fából támfalat építeni, így növelve a vízszintes területek méretét. 

 

Virágos kert 

Ha szeretnéd, hogy a kertedet a tél végén, az első tavaszi napsugarakkal virágok díszítsék? Érdemes már most beszerezni a hagymásokat, amiket október- novemberben kell majd elültetni. Üzletünkben szívesen segítünk a kiválasztásban, és meg is rendeljük Neked! 

 

Fenntartható kert

A 2022-es nyár minden eddiginél szemléletesebben mutatta meg nekünk, hogy muszáj a természethez igazodnunk, és törekednünk kell a szárazságtűrő növények telepítésére, valamint az öntözés minimalizálására. Ha ezeket nem vesszük figyelembe, nem csak növényeink mutatnak majd szomorúan, de azok az élőlények is elpusztulnak, amelyeknek kertünk otthont ad. Az ősz tökéletes időszaka annak, hogy a nyár tanulságai alapján egy fenntartható, a permakultúra elvei szerint működő kertet tervezzünk, és meg is építsünk

 

Növénytakarás

Bizonyos növények kevésbé fagytűrők, ezért érdemes őket a tél beállta előtt mulccsal betakarni, hogy jövőre is díszíthessék kertünket.

 

Élőlények 

Télen jóval nehezebben jutnak táplálékhoz az élőlények, ezért segíthetjük őket ebben. Ha eddig még nem volt, tegyünk ki madáretetőt, és figyeljünk rá, hogy ha egyszer odaszoktak, mindig legyek utánpótlás! Üzletünkben találnak madáretetőt, sünodút is

 

Metszés

Az évnek ebben a szakaszában az évelők különös figyelmet igényelnek. Fontos, hogy szakértelemmel nyúljunk hozzájuk, és elvégezzük a szükséges metszést, amivel felkészítjük őket a következő évre. 

Ha szeretnéd a segítségünket kérni, hogy a Te kerted is a természet szabályai szerint működjön, örömmel megtervezzük, és meg is építjük neked, de tanácsadással is tudunk szolgálni. Keress minket bizalommal!