A Templomdomb zöldfelületének rehabilitációja

A szentendrei Templomdomb mára igen rossz állapotba került, nem csupán az idelátogatók, de a helyi lakók számára is szomorú látványt nyújt. A támfalak meggyengültek, a terméskő burkolat hiányos, sok helyen veszélyes állapotú. A lágyszárú növényzet a gyerekcsoportok gyakori taposásának következtében eltűnt, és a területen 17 fahelyből 4 üres volt. A valaha élettel teli, vásároknak, előadásoknak is helyet adó közösségi tér elhagyatott, sivár kőtengerré vált.

Pedig az egyedi panorámájú, történelmi emlékekkel körülvett és beépített szentendrei Templomdomb megérdemeli, hogy a város ékköveként tündökölhessen. Szerettük volna, hogy ismét olyan turisztikai látványossággá, közösségi térré váljon, ahol a látogatók gyönyörű környezetben tölthetnék el a pihenésüket.

A Bükkös Egyesület, a Dzsindzsa nindzsa és a Kerekerdő Kertépítő Kft. ezért összefogott a Templomdomb zöldfelületének rekonstrukciójára: A hosszas előkészületek után a kollégáknak, a Templomdombi Általános Iskola diákjainak és a lelkes önkénteseknek köszönhetően megtörtént a talajlazítás és a tápanyagpótlás, valamint a helyükre kerültek a fák, az évelők, a csepegtetőrendszer és a faapríték is.

                 

Összesen több mint 500 darab cserjét, 2700 darab vegyes évelőt, 8 darab fát ültettünk, amelyek egészséges fejlődése érdekében a talajtakaráshoz faaprítékot használtunk, valamint csepegtetőrendszert alakítottunk ki.

A gyerekeknek Lukács Zoltán, a faápolás hazai meghonosítója mesélt a fák fontosságáról és arról, hogyan kommunikálnak egymással. A megújult Templomdombot Fülöp-Pocsai Berta, a Kerekerdő Kertépítő Kft. ügyvezetője, Jancsó Márton, a Dzsindzsa Nindzsa munkatársa és Fülöp Zsolt, polgármester adták át, majd Blanckenstein György, plébános áldotta meg.

Számos szakember és cég adta munkáját, tudását, növényanyagát, nagyban támogatva ezzel a projekt megvalósulását. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a Kerekerdő, a Dzsindzsa Nindzsa és a Bükkös Egyesület közös álma megvalósulhasson, és a város ikonikus tere megújulhasson. Büszkék vagyunk a projektre, amely amellett, hogy hozzájárul a városkép megszépítéséhez, remekül tükrözi a Kerekerdő szellemiségét, és jól mutatja a közterek és parkok, valamint a környezeti nevelés iránti elhivatottságunkat.

Külön köszönet az alábbi felajánlóknak, támogatóknak:

Szentendre Város Önkormányzata

Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt.

Arbormachine

Rántó és Társa Bt.

Boróka 98 Kft.

Klinkó Sándor

Beretvás és Társai Kertészet

Elek Díszfaiskola Kft.

Continest Zrt.

Pap Lajos Kőfaragó

Baracska Péter

A Templomdombi Általános Iskola diákjainak szülei és volt diákok

Kérjük, vigyázzunk együtt közös értékünkre!

 

Az ágyások védelme érdekében szükség van még úgynevezett pollerekre, amelyekkel el tudjuk keríteni a növényeket, és megóvni a taposástól. A kerítéshez körülbelül 200 darab dekoratív fa pollerre és a hozzá tartozó pptex kötélre lesz szükség.

Kérjük, támogasd a projektet – akár csak egy poller árával -, hogy a zöldfelületek sokáig szépek maradjanak! A felajánlásokat a Bükkös Egyesület számlaszámára várjuk: 50421019-10000836 (Takarékbank Zrt.) Megjegyzésben kérjük feltüntetni ”Templomdomb”

Nagyon köszönjük!