Miért fontos a vízmegtartás?

Az utóbbi idők aszályos időjárása miatt igen fontos odafigyelnünk a vízre. Nemcsak a vezetékes vízzel való takarékosság lényeges, hanem az esővíz tárolása, a csapadék elvezetése is. Mostanában egész Európára jellemző lett, hogy ritkábban, azonban nagyobb mennyiségben zúdul le egyszerre az esővíz. A különböző barkácsáruházakban remek esővíztározó rendszereket, vagy akár egyszerű hordókat lehet már beszerezni, amelyekből léteznek esztétikus, valamint kevésbé dekoratív, de ugyanolyan hasznos változatok. Mi a természetes anyagokat preferáljuk és ezeket ajánljuk megrendelőinknek. 

A kerttervezés során, majd az építés, tereprendezésnél is érdemes odafigyelni a vízre, úgy kialakítani a kertet funkciói szerint, hogy minél több természetes vizet tudjunk majd megtartani. A víz egy egészséges, jó vízelvezetésű talajban be tud jutni a mélyebb rétegekbe, így a mélyre nyúló gyökérzettel rendelkező növények száraz időszakban is elegendő vízhez juthatnak. A fák rengeteg vizet raktároznak el, nem hagyva, hogy elszivárogjon, elpárologjon a földből, tehát nemcsak a levegő oxigéntartalmát javítják, de párásítanak is, kellemesebbé téve a mikroklímát. Napos, meleg időben pedig árnyékot, menedéket biztosítanak az élőlények számára. 

Ezeken felül fontos a  talaj természetes nedvességtartalmának megőrzése is. A legjobb és legegyszerűbb módja ennek, a mulcs használata. Erre többféle lehetőség is kínálkozik, kinek mi tetszik jobban. Lehet ásványi mulcsot használni, ami apróra zúzott követ jelent, de ott van a faapríték vagy fenyőkérg is, mint lehetőség.  A talajtakarás nem csupán a víz megtartása, de a gyomok visszaszorítása, valamint a talajélet javítását szolgáló apró élőlények miatt is nagyon hasznos, hiszen ez természetes életterük.

Az elmúlt évben a Kerekerdő folyamatosan fejlesztette tudását a permakultúra területén is. Ez a viszonylag újkeletű szemlélet szintén kiemelten foglalkozik a víz szerepével, megóvásával, környezettudatos felhasználásával. Ha szeretnéd, hogy a kertedet egy közel önfenntartó oázissá változtassuk, keress minket bizalommal!