Back to top

A hely szelleme

A kert Szentendre óvárosában, különleges környezetben sikátorok, macskaköves tér, terméskő falak és a belvárosra jellemző nagy tűzfalak közt helyezkedik el. A műemlék épület egészen kicsi kertje három teljesen különálló szintre tagolódik, melyből egy a parkoló és az azt körülvevő ágyás, egy a lakóház két lakásának bejárata, valamint a garázs tetején lévő pihenőkert, kilátással a szemközti kis térre.

Minthogy a kert elhelyezkedése és hangulata egészen egyedi, így elsődleges szempont az volt, hogy a hangulathoz illeszkedő, de nem túl hivalkodó kertet tervezzünk. Célunk az volt, hogy a kertbe lépve is megőrizzük a vadregényes, ódon hangulatot a szó legjobb értelmében, de élhető, könnyen fenntartható és a mai igényekhez, ételvitelhez is illeszkedő módon oldjuk meg.

A tulajdonosok ragaszkodtak egy minimális gyepfelület kialakításához, melyet az alsó, legkönnyebben elérhető szintre tettünk, hiszen a garázs tetején igen körülményes lenne a gyepgondozás. A gyepfelület mögötti emelt ágyás fontos emléket őriz, a nagy fenyőt, melyet a szülők gyerekük (megrendelőnk) születésekor ültettek.

A garázs tetején alakítottuk ki a kerti pihenőt, itt kapott helyet a grillező, és a kerti bútorok, melyek a maximális kényelmet és kikapcsolódást szolgálják. A kis kertben fontosnak tartottuk a víz szerepét, nemcsak, mert a szemközti tér régi kútjával próbáltuk ilyen módon megteremteni a kapcsolatot, de a mozdulatlan víztükrön táncoló fény is a kert szerves része. A kert él és mozog, együtt változik a házzal és lakóival. Ebben a kertben semmi sem látványos, hivalkodó, egyszerűen csak a helyén van, pont ott, ahol kell.

VISSZA A GALÉRIÁBA