Back to top

Egyéniségek kertje

A területre a ház felújítása és a talajszint jelentős megemelése után kerültünk, így szabadon alakíthattuk az ágyásokat, a kert arculatát. A kert különlegessége, hogy az eredetileg lépcsőzetes, jelentős szintkülönbségekkel bíró kertet egy közel sík területté alakították oly módon, hogy a régi flórakosarakkal a kerítés mentén a talajszintet megemelték. Ennek köszönhetően a kert végében különleges látványt nyújt a régi tujasor, mely még az eredeti (közel 1,5 méterrel alacsonyabb) szinten gyökerezik. A tulajdonosok kérése az volt, hogy minél több gyepfelület maradjon a kertben, így a felső flórakosarakat lemeztámfallal kiváltva biztosítottuk a gyepfelület kifutását egészen a támfal széléig. A kert kis méretéhez, valamint a házhoz és a tulajdonosok igényeihez igazodva, a kertben nem a növények sokaságával, hanem azok egyediségével egy könnyed, letisztult, de elegáns hangulatot teremtettünk.

Mindössze a három kis növényágyás egy-egy fő növénye biztosítja minden irányból az egyedi megjelenést, a különleges hangulatot. A két ciprus alakfa és az örökzöld liliomfa önálló egyéniségként, valóban „élő szoborként” uralja az ágyást. Nyár elején egy kis „játékosságot” visz a kertbe az árvalányhajak közül hosszú száron kiemelkedő díszhagyma lila gömbvirágzatával.

A kertben az éjszakai élet legalább olyan hangsúlyos, mint a nappalok, így fontos feladat volt a növények megfelelő megvilágítása. A magnólia és az alakfák az est díszvendégeiként „tündökölnek” az ágyásban, míg az árvalányhajak a sejtelmes fényben a legkisebb szélre is lágy susogással teszik valóban izgalmassá, ünnepivé a hangulatot.

VISSZA A GALÉRIÁBA